Vad ska du göra om du fått en bluffaktura?

 

Om du har fått en faktura som är felaktig ska du i första hand kontakta företaget via mejl och bestrida kravet. Det är viktigt att du har ett datum för bestridandet. Skicka en kopia till Svensk Handel. Behåll kopia för avsända mejl. Tänk på att inte underteckna något i något av de fall som listas nedan.

Ladda ner Svensk Handels app Säkerhetscenter! För iPhone / Android  – anmäl brott, ta del av varningar, information och tips.

1. Erbjudande som utformats som en faktura

Om du inte är intresserad av erbjudandet, riv och släng det. Skriv aldrig under utan att läsa ALL text även det finstilta och baksidan.

2. Faktura från företag som du har varit i kontakt med men som inte överensstämmer med avtalet

I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande text rakt över underlaget:

”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet.

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt

I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget:

”Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Du kan göra en polisanmälan via Svensk Handels anmälan →

4. Felaktig faktura utan tidigare kontakt med företaget

Skriv följande rakt över underlaget:

”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Du kan göra en polisanmälan via Svensk Handels anmälan →

5. Falska fakturor från utländska företag

Om företaget som du fått en faktura eller ett erbjudande från är utländskt skriver du:

”We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police”.

Även i detta fall är det viktigt att Svensk Handel får en kopia på underlaget. Mejla till varningslistan@svenskhandel.se.

Läs mer →

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140