Vad är ID-kapning?

Identitetskapning innebär att en bedragare utnyttjar en annan persons personuppgifter för att köpa varor, söka lån och krediter, teckna abonnemang med mera. I en del fall är det bara personnumret som krävs för att någon ska kunna utföra ett bedrägeri men ofta används även en stulen eller förfalskad ID-handling. Förfalskade ID- och körkort är extremt välgjorda idag och mycket svåra att skilja från äkta handlingar. De kort som i dagsläget framförallt förfalskas är våra svenska körkort samt de av bankerna utställda SIS-korten.

Om du har tillgång till en id-scanner, använd den! Om inte bör du alltid kontrollera att:

  • Bilden på id-handlingen överensstämmer med kundens utseende.
  • Id-handlingen inte är ändrad eller skadad.
  • Giltighetstiden inte har gått ut.
  • För att kontrollera giltigheten för svenska pass och nationella id-kort kan du besöka Polisens e-tjänst för giltighetskontroll.
  • UV-trycket är korrekt

Förlag på nytt statligt id-kort

Den 27 mars 2019 presenterade Id-kortutredning sina förslag till nödvändiga förändringar för att minska antalet bedrägerier som begås med hjälp av förfalskade id-handlingar. Utredningen föreslår ett nytt statligt id-kort som kan utfärdas både till svenska medborgare och till personer som är folkbokförda i Sverige.

Det ska enligt utredningen fungera som resehandling inom EU för svenska medborgare, på samma sätt som det nationella identitetskortet gör idag. Polismyndigheten föreslås vara den enda utfärdande myndigheten, och id-kortets giltighetstid föreslås vara fem år.

Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 30 mars 2020
Senast uppdaterad 26 januari 2024

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140