Hur minskar vi risken för bolagskapningar?

Precis som vid identitetskapningar innebär en bolagskapning att någon annan utger sig för att vara dig, fast i detta fallet, ditt företag. I vissa fall kapas endast företagsnamnet för att genomföra bedrägliga beställningar. Värre blir det när de kriminella kliver in och bokstavligt talat tar över bolaget.

Så minskar du risken för att drabbas:

  • Ett bra tips är att ladda ner bolagsverkets app och aktivera notiser. Med notiser får du exempelvis veta direkt när din årsredovisning kommer in eller om det kommer in en styrelseändring. Genom att hålla koll på vilka ärenden Bolagsverket tar emot kan du tidigt upptäcka om en obehörig försöker kapa ditt företag genom att skicka in en falsk styrelse- eller adressändring.
  • Att ansluta ditt företag till en digital brevlåda gör också att du får information om ändringar i företaget direkt när de sker.
  • Tänk på vilken information som presenteras på företagets hemsida. Här finns underlag för bedragaren att använda, t ex bilder och e-postadresser till en rad olika befattningshavare.

Du kan läsa mer om hur du skyddar dig på bolagsverket.

Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 30 mars 2020
Senast uppdaterad 26 januari 2024

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140