Vad är Utpressningsmelj/Ransomware?

 

Utpressningsvirus eller Ransomware som det ofta kallas har blivit allt vanligare. Ransomware är en skadlig programvara som låser datorer, mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. Om du blir smittad märker du det oftast genom att det dyker upp ett pop-up fönster på din skärm som tydligt informerar dig om att du blivit drabbad. Den som ligger bakom attacken ger dig även instruktioner på hur du ska betala in den lösensumma de kräver för att du ska återfå kontrollen över din dator.

Ransomware dyker inte bara upp på datorn utan skaparna av den skadliga programvaran försöker istället lura dig att installera programmen. Den vanligaste metoden är att skicka den skadliga koden via bluffmejl/phishing. Det finns gott om exempel där e-post som utger sig komma från Spotify, Sveriges Domstolar och PostNord innehållit ransomware. Den kan också maskera sig som en falsk programuppdatering och du kan även drabbas genom att du besöker smittade webbsidor.

Oavsett på vilket sätt du drabbas så gäller huvudregeln att inte betala. Det finns inte några garantier att problemet försvinner trots betalning och risken finns att återigen drabbas eller att den skadliga programvaran finns kvar. Du kan besöka www.nomoreransom.org för att kontrollera om din enhet har blivit smittad av ett av de utpressningsvirus för vilka det finns gratis tillgängliga dekrypteringsverktyg.

Så minskar du risken för att drabbas:

  • Håll dina programvaror uppdaterade.
  • Använd ett antivirusprogram.
  • Klicka inte på bilagor, reklam och länkar om du inte vet var de kommer ifrån.
  • Installera inte mobilappar från okända leverantörer/källor.
  • Undvik att surfa på publika nätverk.
  • Ta backup regelbundet på den information du inte kan vara utan.
Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 30 mars 2020
Senast uppdaterad 22 oktober 2020

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140