Vad innebär VD-bedrägerier?

 

Ett VD-bedrägeri innebär kortfattat att en bedragare utger sig för att vara en högt uppsatt chef inom ett företag. Den falska vd:n skickar ett mejl till en annan person på företaget och ber denne göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto. Det rör sig ofta om stora belopp som plötsligt och snabbt ska överföras. För att lyckas med detta registrerar bedragaren en liknande domänadress som dem han utger sig för att vara. Det kan handla om att ändra från .se till .com eller att lägga till eller ändra en bokstav i den korrekta e-postadressen. Detta är som mottagare väldigt svårt att upptäcka och det gäller därför att ha tydliga rutiner för vad som gäller vid transaktioner och överföringar inom företaget.

Så minskar du risken för att drabbas:

  • Vid misstanke bör återkoppling till VD ske via telefon, innan utlandsbetalningar sker.
  • Upprätta rutiner som innebär möjlighet att nå beslutsfattare för extra verifiering, vid betalningar över ett visst belopp, t ex att kunna motringa för godkännande mot en i förväg upprättad kontaktlista.
  • Var observant på avsändarens mejladress och se till att alla medarbetare har kunskap för att kunna identifierar falska mejl. Var även uppmärksam så att domänen stämmer överens med avsändarens mejladress; .se eller .com. Det förekommer rättstavat namn men att domänen är fel.
  • Upprätta rutiner för att kontrollera ändrade kontouppgifter från leverantörer – och då inte genom att mejla tillbaka på samma adress som den uppgiften kom ifrån.
  • Var extra vaksam på e-post som är oväntad eller där uppgifter ska ändras mot vad det brukar vara.
  • Tänk på vilken information som presenteras på företagets hemsida. Här finns underlag för bedragaren att använda, t ex bilder och e-postadresser till en rad olika befattningshavare.
Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 30 mars 2020
Senast uppdaterad 26 januari 2024

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140