Hur kan vi minska risken för kortbedrägerier?

Kontokortbedrägerier (CNP) – utan fysiskt kort

Bedrägliga transaktioner, dvs köp som genomförs på nätet med stulna kortuppgifter är det vanligaste bedrägeriupplägget. Förbrottet består av dataintrång eller phishing där kortuppgifter stjäls för att därefter säljas på olika nätforum. När bedragaren väl har kortuppgifterna till hands genomförs köp av varor och tjänster på nätet hos handlare vars betalningar inte stödjs av 3D-secure.

Så minskar du risken för att drabbas:

  • Använd bankens säkerhetslösning för bankkort. Via bankens app kan du ofta stänga ditt kort för internetköp och öppna upp det när du vill handla på nätet.
  • Tillåt inte att webbsidan eller appen du använder för att handla med att spara dina kortuppgifter.
  • Behöver du spara kortuppgifter kopplat till en smart enhet, använd ett kreditkort eller annat betalkort som inte är kopplat till ditt företagskonto.
  • Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter till någon som efterfrågar dem i e-post, sms eller via telefon.
  • Har olovliga köp gjorts eller har du förlorat ditt bankkort? Kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan i de fall du misstänker brott.
Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 30 mars 2020
Senast uppdaterad 26 januari 2024

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140