Är specialtillverkade produkter undantagna ångerrätten?

Svar: Det beror på. Undantaget gäller om konsumenten har beställt en produkt som har tillverkats enligt konsumentens anvisningar eller som annars har fått en tydlig personlig prägel  t.ex. en viss design för en bil som görs på beställning eller en specifik komponent för en dator som måste inhandlas separat för den specifika beställning och som inte ingår i e-handlarens allmänna utbud till allmänheten. Som ytterligare exempel nämns adresslappar med konsumentens kontaktuppgifter och tröjor med ett personligt tryck. Om undantaget ska vara tillämpligt ska det framgå tydligt i de allmänna villkoren.

Om undantaget ska vara tillämpligt ska det framgå tydligt i de allmänna villkoren.

Observera att undantagsbestämmelsen inte gäller om e-handlaren erbjuder konsumenten att anpassa en vara genom att välja bland alternativ som är fastställda på förhand och som finns i e-handlarens standardsortiment, t.ex. om konsumenten ska köpa en soffa och väljer längd, tyg, armstöd m.m. som finns i e-handlarens sortiment. Detsamma gäller om en konsument som köper köksinredning anger t ex mått, utförande på luckor och färger som är valbara på e-handlarens webbplats.

Anne Bardeman
Skriven av Ansvarig för Trygg E-handel Anne Bardeman 11 februari 2020
Senast uppdaterad 26 januari 2024

Våra tjänster

Konsumenträttsexpert

Få hjälp av en jurist med konsumenträttsexpertis

1h gratis — varje år

Trygg E-handlare har rätt till 1h gratis kostnadsfri rådgivning till ett värde av 2500 kr/år.

Saknar du några frågor?

Mejla i så fall gärna in till oss direkt och berätta vilken fråga just du behöver hjälp med!
Genom att skicka in en fråga så godkänner du att vi kan komma att publicera den anonymt på FAQ-sidan på Trygg E-handels hemsida. Vi kommer även att hantera dina personuppgifter. För mer information läs vår integritetspolicy.

0 / 140